Böğürtlen Budama Rehberi

 

Böğürtlen yetiştirmek inanılmaz derecede ödüllendirici ve ekonomiktir. Taze meyveler pahalı olabilir ve mağazadan satın alınan meyveler genellikle lezzetten yoksundur. Ancak tüm yaz boyunca arka bahçenizdeki asmalardan lezzetli olgun böğürtlenler toplamayı hayal ediyorsanız, budama olmazsa olmaz bir beceridir. Böğürtlen budaması ilk başta korkutucu olsa da, birkaç hızlı ipucu bu iki yılda bir yapılan bu saç kesme seanslarını oldukça kolay hale getirebilir.

Budanmamış böğürtlen asmaları yabani ve kontrolsüz bir şekilde büyür, sıklıkla hastalanır ve kontrol edilmesi zorlaşır. Uygun budama, daha bol verim, daha sağlıklı asmalar ve estetik açıdan hoş manzaralar için düzenli kafesler sağlar.

Her mevsim bir profesyonel gibi budamanıza yardımcı olacak 10 hızlı ipucuna bir göz atalım!

Böğürtlenleri Nasıl Budarım?

Amaç, sağlıklı yeni büyümeyi teşvik etmek için bitki başına yaklaşık dört ila altı dal bırakmaktır.
Bitkiler kış sonu veya ilkbahar başında uykuda olduğunda, aşırı kalabalık, hastalıklı veya hasarlı böğürtlen dallarını kesmek için keskin, dezenfekte edilmiş budayıcılar kullanın. Amaç, sağlıklı yeni büyümeyi ve bol meyve vermeyi teşvik etmek için bitki başına yaklaşık dört ila altı dal bırakmaktır.

Yanal sürgünler, daha büyük meyveleri teşvik etmek için 30-50 cm budanabilir ve sarkan çeşitler, bunları kafeslerinde tutmak için eğitilmelidir. Sürekli meyve veren türler için, ilkbaharda yeniden büyümeyi teşvik etmek için tüm kamışları yer seviyesine kadar kesebilirsiniz.

Bitkileri meyve verdikten sonra yaz sonunda tekrar budamak en iyisidir. 75-90 cm uzunluğa ulaştıklarında yeni kamışların uçlarını kesebilirsiniz. Buna “çimdikleme” denir ve yan dallanmayı teşvik ederek daha yüksek verim sağlar. Daha eski kamışlar, sonraki sezonda meyve vermeyecekleri için son hasattan sonra yere kadar kesilebilir. Hastalıkları önlemek için bahçeden kırpıntıları çıkarmak önemlidir.

Budamanın Faydaları

Birçok bahçıvan budamadan kaçınır, ancak bu beceriyi öğrenmek dut bitkilerinizin performansını önemli ölçüde artırabilir.

Uygun budama şunları sağlar:

*Daha yüksek meyve verimi
*Daha az hastalık riski
*Daha iyi hava akışı
*Daha az zararlı
*Düzenli, çekici bitkiler
*Daha kolay kafesleme

Böğürtlen Budaması İçin  Profesyonel İpuclari

Bu bitkiler çok affedicidir ve genellikle herhangi bir hatadan sonra tekrar büyür.
Budama çoğu bahçıvan için bunaltıcıdır. Ancak tıpkı saç stilistlerinin çıkmaz uçları kesmeyi öğrenmesi gibi, hepimiz böğürtlenlerimizi daha iyi kesmeyi öğrenebiliriz. Bu bitkiler çok affedicidir ve genellikle herhangi bir hatadan sonra tekrar büyür.

 

Böğürtlen Türünüzü Tanıyın

Yeni başlayanlar için en uygun böğürtlen türü, her zaman meyve veren veya primocane meyve veren tür olarak adlandırılır. İdeal olarak, dikensiz bir tür de bulabilirsiniz. Dikenli dikenleri delmek zorunda değilseniz neden uğraşasınız ki?

Budamanın karmaşıklığını ortadan kaldırmak istiyorsanız, primocan taşıyan bir çeşidi seçmenizi şiddetle tavsiye ederiz!

‘Prime-Ark Thornless’, sürekli meyve veren, dikensiz ve kendi kendine verimli olduğu için en iyi seçimimizdir. Uzun tek çalılar kendi kendine tozlaşabilir, ancak birden fazla bitki yetiştirmek genel verimi artırabilir. Bu çeşit, USDA bölgeleri 4 ila 9 arasında dayanıklıdır.

Daha da iyisi, sonbahar hasadından sonra biçilebilir, böylece yer altında kışlayabilir ve ertesi yaz yeni büyüme ve meyve üretebilir. Bitki olgunlaştığında, ikinci yıl odununu da ikinci bir meyve mahsulü üretmesi için bırakabilirsiniz.

Sürekli meyve veren bitkiler, ilk yılda primocan adı verilen yeni sürgünlerden meyve üretir. Primocanları floricanes ile ayırma konusunda endişelenmenize gerek olmadığı için budamaları önemli ölçüde daha kolaydır. Yine de, bol miktarda meyve yetiştirebilmeniz için farkı anlamak faydalıdır. Çeşitli turler ve uygun budama, ilkbahardan sonbahara kadar sürekli meyve hasadı sağlayabilir.

Primocanes ve Floricanes

Böğürtlenlerin çoğu floricane üreten olarak kabul edilir.
Asmaların süslü isimleri böğürtlenler hakkında en kafa karıştırıcı kısımdır. Bastonlar, primocanes ve floricanes nelerdir?

İşte farklı baston türlerinin çok basit bir açıklaması:

Bastonlar: Sürgün olarak da bilinir.

Primocanes: Bu yılın yeni yeşil büyümesi; “primo”yu birinci olarak düşünün. Primocanes esnektir
Floricanes: İkinci yıl sürgünleri koyu kırmızı veya kahverengidir. Çoğu çeşit, daha eski ikinci yıl floricanes üzerinde çiçek ve meyve üretir.

Çoğu böğürtlen floricane üreten olarak kabul edilir. Bu, lezzetli meyvelerini ikinci yıl kamışlarında yetiştirdikleri anlamına gelir. Başka bir deyişle, kamışlar bir yaşına gelene kadar ürün vermez. Budama yaparken bunu aklınızda bulundurmalısınız! Sürekli meyve veren bir türünüz varsa (daha nadir), aşağıdaki uyarıyı kontrol ettiğinizden emin olun.

Böğürtlen bitkinizdeki her kamış aynı büyüme döngüsünden geçer. İlkbaharda bir primocan olarak ortaya çıkar ve ertesi yıl bir floricane olarak yaşlanırlar. Bu iki terimi karıştırmak kolaydır, ancak hatırlamanız gereken tek şey, primocan’ın yeni bir sürgünü, floricane’ın ise daha eski bir sürgünü tanımlamasıdır. Çoğu bitkide her ikisi de aynı anda bulunur.

Bu türler kış sonu veya ilkbahar başında yer seviyesine kadar kesilebilir.
‘Prime-Ark Freedom’, ‘Prime-Ark Horizon’ ve ‘Stark Black Jim’ gibi Primocan meyve veren böğürtlen çeşitleri, her zaman meyve veren bitkilerde yüksek meyve verimi üretir.

Bu türler kış sonu veya ilkbahar başında yer seviyesine kadar kesilebilir. Bunun nedeni bitkilerin aynı yılın kamışlarında meyve üretmesidir. Tüm bitkiyi kesmek veya biçmek, gelecek yaz bol miktarda hasat için yeni sürgünler oluşmasını teşvik eder.

Bitkiler olgunlaştığında, ikinci yıl florikanlarının kalıcı olmasına izin verebilirsiniz; bu, bitkinin her mevsimde iki büyük meyve hasadı sağlamasına yardımcı olur: birincisi primocanes’te hasat, ikincisi floricanes’te hasat.

Zamanlama Önemlidir

İlkbahar budaması genel yapıya, hastalık önlemeye ve bitkileri meyve vermeye hazırlamaya odaklanır.

Böğürtlenleri budamak için en iyi zaman kış sonu veya ilkbahar başıdır. Ilıman iklimlerin çoğu için ideal zaman aralık ve şubat arasıdır. Bitkiler uykudadır (yapraksızdır), bu da kamışları ayırmayı kolaylaştırır.

Birçok bahçıvan, bitkiler meyve verdikten sonra yaz sonunda başka bir hafif budama yapar. İlkbahar budaması genel yapıya, hastalık önlemeye ve bitkileri meyve vermeye hazırlamaya odaklanır. Buna karşılık, yaz sonu meyve verme daha az yoğun olur. Çok fazla bitki maddesi çıkarmayacaksınız. Bunun yerine, yaz sonu budaması gelecek yıl daha fazla çalılık ve çiçeklenmeyi teşvik etmek için kamış uçlarını sıkıştırmaya odaklanır.

Aletlerinizi Bileyin ve Dezenfekte Edin

Dezenfeksiyon, herhangi bir budama faaliyeti için çok önemlidir.
Daha küçük kamışlar için elde tutulan budayıcılara ve daha kalın kamışlar için büyük bahçe budayıcılarına ihtiyacınız olacak. Dezenfeksiyon, özellikle bitki hastalığı riskinin yüksek olduğu nemli bölgelerde herhangi bir budama faaliyeti için çok önemlidir.

Budama görevlerinize her zaman aletlerinizi bileyerek ve dezenfekte ederek başlayın. Felco budayıcılarını seviyorum çünkü özel bir ısıl işlem ve sertleştirme işlemi sayesinde çok uzun süre keskin kalıyorlar. Bıçağı değiştirmek de güvenli ve kolaydır.

Aletlerinizi temizlemek için sabunlu bir süngerle silin ve bir havluyla kurulayın. Budama yaparken, seyreltilmiş çamaşır suyu solüsyonu içeren küçük bir sprey şişesini elinizin altında bulundurun. Asma dalları arasında spor veya patojenlerin taşınmasını önlemek için bitkilerin arasına bıçakları sıkabilirsiniz.

Ölü Kamışları Çıkarın

Uykuda olan bitkinin tabanına inin ve ölü kamışları aramaya başlayın.
Tüm hazırlık ve planlamayı tamamladıktan sonra, budama aslında kolay kısımdır. Uykuda olan bitkinin tabanına inin ve ölü kamışları aramaya başlayın. Bunlar, budamayı kolaylaştırmak için alan açtıkları için çıkarılacak ilk kesimlerdir. Daha da önemlisi, taç yakınında uygun hava akışını sağlarlar, böylece taç çürümesi konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.

Ancak, ölü kamışları görme konusunda gergin hissedebilirsiniz. Sonuçta, bitkinin hiç yaprağı yoktur, bu yüzden her şey bir nevi ölü görünür. Endişelenmeyin, uykuda olan kamışlar ile ölü olanlar arasında ayrım yapmanın bazı basit yolları vardır.

Ölü veya hastalıklı böğürtlen kamışları için görsel ipuçları şunlardır:

  • Boşluk hissi (canlı kamışlar sağlam ve dayanıklı hissedilir)Zayıf veya gevşek
  • Çok kuru ve kahverengi, gümüşi veya gri renk
    Tomurcuk yok (canlı kamışlarda çıkan yeşil tomurcuklar veya küçük yapraklar olabilir)
  • Kahverengi iç kısım (canlı kamışların iç kısmı parlak yeşil olur)
    Ölü, siyah mantarların küçük siyah lekeleri (kamış yanıklığı hastalığının temel belirtileri)
  • Böceklerden, biçmeden veya don yaralanmasından kaynaklanan görünür hasar
  • Çok kırılgan olan bölünmüş kabuk

Bu ipuçlarıyla tüm bitki parçalarını çıkarın! Budayıcılarınızı kullanarak bu kamışları bitkinin tabanına olabildiğince yakın kesin. Bahçeden tüm budamaları çıkarın. Bunları “kahverengi” malzeme olarak kompostlayabilir veya bahçe atık kutunuza ekleyebilirsiniz.

Budamalar hastalıklı görünüyorsa, onları yakmak veya çöpe atmak en iyisidir. Devam etmeden önce budayıcılarınıza dezenfektan sıktığınızdan emin olun!

 

Aşırı Kalabalık Kamışları İnceltin

Aşırı kalabalık, bitki hastalıklarının en yaygın nedenlerinden biridir.
Ölü ve hastalıklı sürgünleri çıkardıktan sonra, hava akışına odaklanma zamanı gelir. Aşırı kalabalık böğürtlen kamışları bu bitkilere “böğürtlen” lakabını verir. Ancak çoğumuz bahçemizde böğürtlen istemeyiz; hasadı kolay ve görünüşü güzel, düzenli, mutlu ve sağlıklı meyve bitkileri isteriz.

Aşırı kalabalıklık, bitki hastalıklarının en yaygın nedenlerinden biridir. Çok fazla asma ve yaprak bir araya toplandığında, nem ve mantarların geliştiği durgun bir hava yaratır. Dahası, kamışları inceltmek bitkiye enerjisini meyve üretimine odaklaması için sinyal verir. Daha önce domates veya salatalık budadıysanız, bu yöntem size tanıdık gelecektir.

Aşırı kalabalık kamışları inceltmek için:

  • Yerden 50 cm daha az yükseklikteki tüm yan dalları çıkararak başlayın.
  • Tüm kesimleri olabildiğince temiz ve düz yapın. Bitkiyi parçalamaktan veya koparmaktan kaçının.
  • Tutmak için en güçlü 4-6 primocan seçin. Bir sırada, bu ayak başına yaklaşık 3-4 kamış olabilir.
  • Seçilen primocanlar arasındaki daha zayıf kamışları çıkarın.
  • Çapraz geçen tüm asmaları kesin. Yan Dalları 5-6 Tomurcuğa Kesin

 

Ana kamışlardan yatay dallar çıktığını fark edebilirsiniz. Bu yan sürgünler bol miktarda meyve üretebilir, ancak bunların kontrolsüz bir şekilde büyümesini istemezsiniz. Komşularının üzerinden geçiyorlarsa veya diğer kamışlara dolanıyorlarsa, uçlarının duzeltilmesi gerekir.

Yanal dalları yaklaşık 30-50 cm uzunluğunda kesin. Her dalda en az 5-6 tomurcuk (gövdeler boyunca küçük çıkıntılar) kaldığından emin olun.

Kamışları Bir Kafes Boyunca Eğitin

Yeni kamışları dik tutmak için kafese düzenli olarak bağlayın.
İlkbahar tomurcukların kırılmasını ve yeni büyümeyi tetiklediğinden, böğürtlenlerinizin doğru yönde büyümesini sağlamak önemlidir.

Kompakt veya çalı bir çeşidiniz varsa, kafes kullanmanıza gerek olmayabilir. Bu türlerin kendi başlarına dik durabilen kendi kendine destekli kamışları vardır. Yüksek rüzgarlı bölgelerde bir kazık veya desteği takdir edebilirler, ancak çalılar gibi büyüme eğilimindedirler.

Ancak, yarı dik veya sürünen bir böğürtlen çeşidiniz varsa, uzun süreli büyüme ve destek için güçlü bir kafes çok önemlidir. Ahududu kafes sistemi böğürtlenler için de aynı şekilde işe yarar. Tek ihtiyacınız olan ahşap direkler, çapraz kirişler ve tellerdir. Bu video ayrıntıları açıklıyor:

Yeni kamışları dik tutmak için kafese düzenli olarak bağlayın. Yeni kamışlar genellikle yerde sürünmeye çalışır. Kamışlar düşerse, odunsu hale geldiklerinde onları tekrar kaldırmak zor olabilir. Daha erken kafesleme her zaman daha kolaydır. Büyüme ucunu istediğiniz yöne doğru açabilirsiniz.

Meyve Hasadından Sonra Yaz Budaması

Çoğu böğürtlen yazın üstten budamadan faydalanır. Dik çeşitler, hasat sırasında yönetilebilir ve erişilebilir kalmaları için 12-18 inç boyunda budanmalıdır. Yarı dik ve sürünen çeşitler, üst büyümeye hala erişebildiğinizden emin olmak için üç ila beş fitte tutulmalıdır.

Bastonlarınız meyve verdikten sonra, şu yaz sonu budama görevlerini yapabilirsiniz:

Ana bastonları 3-5 fit yüksekliğe kadar “başlayın” veya “üstten” kesin.
Geçmiş florikanları seyreltin. Bir baston meyve verdikten sonra ölür, bu nedenle bitkide tutmaya gerek yoktur. Bu bastonları daha erken çıkarmak, daha fazla yeni büyüme için yolu açacaktır.

Primocanes’in geçmiş uçlarını “uçlarından kesin” veya “sıkıştırın”. Her zaman meyve veren çeşitler genellikle solmuş kahverengi uçlu yeşil, büyüyen primocanlara sahip olacaktır. Tüm bastonu kesmeyin! Bunun yerine, sadece meyve artıklarını ve ölü uçları çıkarın.

Unutmayın, eğer primocane meyve veren böğürtlenler yetiştiriyorsanız, meyve vermeyi bırakır bırakmaz ölmekte olan florikaları seçici olarak çıkarabilirsiniz. Tüm budamayı bir kerede yapmanız gerekmez. Bunun yerine, yaz boyunca meyveleri toplarken solan kamışlara dikkat edin. Daha erken çıkarmak, kış mevsiminde budamayı kolaylaştıracaktır.

Stres Yapmayın

Kamışlarınızı yanlışlıkla karıştırırsanız veya böğürtlenlerinizi budamayı unutursanız, endişelenmeyin! Bitkileriniz büyük ihtimalle iyi olacaktır. Ancak, eski kamışların ve ölü yaprakların aşırı büyümesi sonunda daha az meyveye ve daha fazla hastalığa duyarlılığa yol açacaktır. Bakım önemlidir, ancak bazen hayat kendi kendine de yolunu bulur.

Bu dikenli meyveler, en kötü bakımda bile çok affedicidir. Bu yüzden yabani böğürtlenlerin insan müdahalesi olmadan gayet iyi durumda olduğunu sıklıkla görürsünüz!

Aşırı büyümüş bir böğürtlen çalısını veya yamasını geri kazanmanız gerekiyorsa, bitkilerinizi yenilemenin yolu şudur:

  • Öncelikle en kötü dalları budayın. Ölü, hasarlı veya hastalıklı olanları çıkarın.
  • Bir yamayı yenilerken kesikleriniz konusunda daha acımasız olmanız sorun değil. Amaç böğürtlen çalılarını geri kazanmaktır. Daha sonra meyve verme konusunda endişelenebilirsiniz.
  • Ana dalları 6-12 inç uzunluğunda kesin, böylece yamaya kolayca erişebilirsiniz.
  • Tüm yabani otları çıkarın ve taçları sökmekten kaçının. Bunu yaparsanız, tacı yatağın başka bir yerine yeniden dikebilirsiniz.
  • Her ayağa 3-4 dal olacak şekilde inceltin.
  • Cömert bir yaprak malç veya saman tabakası ekleyin.
    Yenilemeden sonraki yıl çok büyük bir meyve tutumu beklemeyin. Sonraki sezonda düzenli budamaya geri dönün.

 

Böğürtlen Budama Rehberi” yazısında bir düşünce

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir